Luxemburg Vakantie

Luxemburg

Luxemburg All in vakanties, hotels, vakantie huisjes, vlieg vakanties, auto vakanties, outdoor en vele andere vakanties vindt u hier Vakantie banner de beste online vakanties van europa en verre reizen plaats uw vakantiebanner promoot uw website.

Luxemburg. Opgericht in 963 werd Luxemburg een graafschap, in 1354 een hertogdom en in 1815 een groothertogdom onder Willem I. Met het Verdrag van Londen (1839) werd Luxemburg opgesplitst en verloor het meer dan de helft van zijn grondgebied aan België. Het grotere Franstalige westelijke deel werd (of bleef) de Belgische provincie Luxemburg. Het kleinere overblijvende, Duitstalige oostelijke deel kreeg een grotere zelfbeschikking. Volledige onafhankelijkheid werd verkregen in 1890.

Er zijn drie officiële talen in Luxemburg: Frans, Duits en Luxemburgs (Letzeburgs). Naast Frans en Duits wordt door de autochtone Luxemburgers Luxemburgs (Lëtzebuergesch) gesproken, een aan het Duits verwant dialect dat sinds 1984 de status van officiële taal heeft. De meest gesproken talen zijn Lëtzebuergesch (door 61% als moedertaal gesproken en door zeker 80% van de bevolking begrepen), Frans (algemene omgangstaal, door misschien 10 % van de bevolking als moedertaal gesproken, maar door ongeveer 90% van de bevolking begrepen) en Portugees (13% moedertaalsprekers, geen functie als algemene communicatietaal). Ook Duits en Engels worden door een groot deel van de bevolking verstaan.